Zdrowe przekąski mogą być dobrym uzupełnieniem diety. Szczególnie w takich momentach, gdzie brakuje nam wolnego czasu. Najlepiej jest wybierać takie przekąski, które oprócz smaku zawierają również najważniejsze składniki odżywcze.
Dietetyk Kliniczny Olimpia Szmigiel przygotowała dla Was listę przykładowych zdrowych przekąsek:
- Sałatka owocowa
– owoce są źródło błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości, zapobiega zaparciom, stanom zapalnym układu pokarmowego oraz poprawia metabolizm.
– większość owoców są produktami niskokalorycznymi, a dodatkowo źródłem składników mineralnych i witamin (wyjątkiem mogą być banany 97kcal/100g lub awokado 170kcal/100g)
– warto jest dodać orzechy do owoców, dzięki czemu jeszcze bardziej przedłużycie uczucie sytości. To właśnie orzechy stanowią źródło argininy, która znaczącą rolę odgrywa w biosyntezie białka, a także jest bardzo ważnym aminokwasem przy produkcji tlenku azotu. Warto pamiętać, że tlenek azotu wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Jest to początek listy zalet tej substancji. Tlenek azotu uczestniczy również w regeneracji uszkodzonych włókien mięśniowych i ich wzroście. - Warzywa z hummusem
– warzywa są produktami bogatymi w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, dzięki temu również zapewniają uczucie sytości oraz dostarczają wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
– warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, co oznacza, że mają wpływ na procesy zapalne zachodzące w organizmie
przy wyborze sklepowego hummusu warto zwrócić uwagę na najprostszy skład produktu, bez sztucznych barwników i dodatków. - Orzechy z bakaliami
Znajdziemy w nich:
witaminy z grupy B – suszone śliwki i morele, orzechy włoskie, migały daktyle
witaminę E – migdały, suszone morele
magnez – daktyle, migdały, figi, orzechy włoskie
wapń – migały, figi
potas – suszone śliwki, daktyle, rodzynki, migadały i orzechy włoskie
żelazo – suszone morele, migdały
jednak nie powinnismy spożywać takiej mieszanki w nadmiernych ilościach ze względu na wysokokaloryczność - Popcorn
– popcorn zazwyczaj kojarzy się nam z niezdrową przekąską, jednak pozbawiony dodatków takich jak: karmel, masło i duża ilość soli – może być doskonała przekąską!
– domowy popcorn może być przygotowywany w kuchence mikrofalowej bez dodatku tłuszczu lub poprzez prażenie kukurydzy w garnku na niewielkiej ilości oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
– prażona kukurydza bez dodatków zawiera ok. 387kcal/100g, a także ok. 14g błonnika pokarmowego - Batoniki musli
– batoniki musli mogą stanowić znakomita przekąskę, jeśli wybierzemy ich zdrowszą wersje
– w takich batonikach najczęściej możemy znaleźć: owoce, orzechy, ziarna, zboża, suszone warzywa, kawałki gorzej czekolady
– zdrowsze batoniki możemy zrobić w domu, jak i znaleźć w sklepie.